-DET GÆLDER OM AT NYDE...
torsdag den 6. januar 2011

Læs for pokker – LÆS!

Vi har altid læst meget for vores drenge. Godnathistorier i deres tripelseng i mørket med lommelygter. I campingvognen og i teltet på vores ferier. I bilen, når vi har været på kortere eller længere ture. Ved morgenbordet i week-enden. Ja, jeg kunne blive ved…

Da de selv lærte at læse, blev godnatlæsningen gradvist erstattet af deres egen aftenlæsning. Vi har brugt vores gode bibliotek rigtig meget, og de dygtige bibliotekarer har altid været fantastiske til at vejlede drengene, så de gang på gang har kunnet slæbe hele serier med hjem, som så blev pløjet igennem. Mange gange har vi forladt biblioteket med en arm omkring en læsende dreng, der ikke har kunnet vente med at læse til han kom hjem. Det har været lidt ligesom at lege blindebuk…

Vores faste ritual har i mange år været, at alle drenge ligger i deres senge og læser den sidste halve time før det endelige “Godnat”. Der er helt stille i huset, og alle får sig en historie og en god, daglig læseøvelse!

Historielæsning er er en fantastisk gave at give sine børn. Det er et skatkammer af gode historier, viden og fordybelse, der åbnes for dem. Det gør læsning til en naturlig del af hverdagen, og hjælper på længere sigt børnene med at blive gode læsere, som får let ved at tilegne sig viden. Det er simpelthen en rigtig god investering i børnenes fremtid!

Vores drenge har altid været gode til at lytte, når vi har læst højt for dem, og med tiden er de også selv blevet rigtig gode til at læse! Nu er de 10, 13 og 15 år, og det begynder at blive tydeligt nu, at de er vant til at læse meget! Læsehastighed og forståelse af tekster er høje. De har fået et godt ordforråd og en er gode til at stave. De har en god fornemmelse af, hvordan en historie/tekst kan bygges op, og det er ikke et uvoerskueligt projekt, at læse tekster og bøger, som de får for i skolen.

Godnatlæsning

Her til aften kom vi til at snakke om dengang, hvor de ikke havde deres egne værelser, men delte en mega-tripelseng under hemsen. Dengang, hvor jeg lå imellem dem med en lommelygte hver aften og læste Thomas Windings “Mesterbøger” og Bjarne Reuters bøger om “Kaptajn Bimse og Goggeletten”.

Vi blev helt nostalgiske og bestemte os for råhygge foran brændeovnen på lammeskind og med puder og tæpper, mens jeg læste op af “en af de gode, gamle fra dengang”.

Kurven med lammeskind blev tømt, Mini-missen kom og ville være med og så begyndte jeg at læse “Orla Frøsnapper”. Det var - som tidligere erfaret - ret hårdt for stemmebåndene at læse Ole Lund Kirkegaard… Smedens brovtne stemme slider hårdt, og vi fik os par gode grin over Orla. Og over ham, "den bette lort” og Fru Olsens hund, der var så tyk og fed som en rullepølse og som trillede omkuld, så drengene blev nødt til at rejse den op igen….

Højtlæsning er frem for alt nærvær og fælles oplevelser. Sammen har vi et væld af sjove episoder og sætninger, som vi alle fem kender til hudløshed og som giver os fælles erindring om, hvor i Verden vi var, da vi hørte dem fortalt.

Giv dig selv og dem,

du holder af en god historie!

Pssst: Man kan også godt

læse højt for sin kæreste…

PS. Lydbøger er forresten også i høj kurs her i familien

- Find inspiration HER!

-Og smid gerne en kommentar!

19 kommentarer:

 1. Åh, hvor har vi haft mange gode stunder alle fire i den oldgamle dybe lænestol, hvor vi ku' være alle fire, og så godnathistorie!

  Bogen "Lev livet langsomt" af Carl Honoré blev til fordi han blev provokeret af en overskrift i en avis: "Godnathistorie på ét minut!".

  SvarSlet
 2. Mht. moskusgarn så er det rigtigt, at det to-trådede kun er i naturfarve. Men det en-trådede kan jo lægges dobbelt! Og et bundt ér rigeligt.

  Spørg endelig løs :-)

  Jeg tror jeg sætter noget moskusgarn på som give away én af de nærmeste dage - det bliver ikke sort, men en mørk støvet turkis.

  SvarSlet
 3. Som børnebibliotekar kan jeg jo kun erklære mig fuldstændig enig - at læse åbner en fortryllende verden:-)

  SvarSlet
 4. Det er sjovt. Lige i går aftes tænkte jeg på, at jeg savner at læse godnathistorie for pigerne. De ligger i stedet om aftenen - især den ene - og læser i deres egne bøger nu. De gider ikke og synes det er pinligt at gøre sådan noget nu. Måske drenge ikke er så fikserede på pinligheder som piger?

  Men vi har også sætninger fra de gamle bøger, som vi stadig bruger. FX "Ikke bande, lille Dille! Åh, jeg glemmer det sq hele tiden." Det er også Ole Lund Kirkegaard.
  Jeg kan heller ikke lade være med at lave stemmer - og Ole Lund Kirkegaard er faktisk en sjov udfordring :)

  Til gengæld er det nu jeg, som bruger bibliotekets muligheder til fulde. Jeg læser hver dag og bestiller bøger i et væk. Er derinde mindst én gang om ugen.

  SvarSlet
 5. Ih hvor lyder det til at I havde det rigtig hyggeligt. Det giver bare nogle rigtig skønne timer når man læser også som voksen. Jeg læser altid mindst en halv time inden jeg sover SKØNT!

  SvarSlet
 6. Hej Lisbeth
  Kan godt forstå du vil prøve moskusgarnet - det er bare lækkert. Når du fryser, har du så prøvet håndledsvarmere? Når håndled og ankler er varme, er man ikke så tilbøjelig til at fryse.

  Vil du sende mig din adresse på doo snabel a tele punktum gl, så sender jeg kontonummer.

  Jeg vil se om jeg kan få det afsted i dag, da der er varslet alvorlig flystrejke, og så må guderne vide, hvornår landet bliver åbnet op igen...

  SvarSlet
 7. Tak for alle jeres dejlige hilsener!

  Fru Olsen: Jeg håber ikke, det er DIN hund, der blev væltet omkuld i Orla Frøsnapper... ;o) Hyggeligt med sådan en gang lænestols-familie-godnatlæsning... Jeg kan lige se det for mig. Ang. håndledsvarmere, så tror jeg det ville være en fantastisk god idé! Jeg kunne jo håbe på at få mulighed for at hækle et sæt i moskusuld, indfarvet i mørk støvet turkis!

  Irene: Du har nemlig fuldstændig ret! Fantastisk!

  Mette: Jeg havde heller ikke helt troet, at de gad Orla Frøsnapper mere, men kan nu sande, at dén bliver vi vist aldrig for gammel til her hos os! Vi blev nødt til at snuppe 1½ kapitel mere under morgenmaden nu til morgen, hvilket bevirkede, at tre drenge gik fuldstændig i stå og glemte at spise videre. De sad bare og faldt i staver med et dejligt, fjoget smil om læben. That's a good problem!

  Helle: Ja, det med at læse bliver jo ved med at hænge ved hele livet!

  Hav en fortsat dejlig dag!
  -LisBeth.

  SvarSlet
 8. Tak for et godt blogindlæg.
  Jeg har også selv altid læst meget for mine børn, men de seneste par år har jeg haft nogle rigtig gode oplevelser med min søn, der nu er 13, hvor vi har hørt lydbøger sammen: Shamran, Den store djævlekrig og en serie om Cæsar.
  Det giver en anden oplevelse sammen at høre historien.
  Vores små piger på 3 og 5 hører nogle af de nye lydbøger til iphone, som Gyldendal er kommet med. Det er billedbøger, der bliver læst op, og når børnene skal høre den samme historie for 12. gang bliver de rigtig dejlige :-)
  Vi har prøvet lydbøgerne til download fra biblioteket, men vi kan ikke bruge dem med vores almindelige mp3-afspillere, så vi vælger at købe dem i stedet.

  SvarSlet
 9. Hej Michael! Vi er også vilde med lydbøger! Det er fantastisk at kunne høre en god historie sammen (eller bare alene, til og fra arbejde f.eks) samtidig med at man kan lave noget andet imens. Hyggeligt at opleve historien sammen, som du skriver. Jeg har hentet på www.netlydbog.dk og lagt på min telefon eller på en PC eller lånt på biblioteket og taget med i bilen. Det eneste problem har været, at man er godt og grundigt på den, hvis der pludselig er en fejl i filen. Så har man jo ikke lige papirudgaven med sig (på ferien), og kan så gå i stå midt inde i en ferie. Måske man lige skal låne en backup-bog med.
  Åh, disse startproblemer med et fhv. nyt medie minder mig om denne video:
  http://www.youtube.com/watch?v=JaUULepIpbA
  Hav en god dag!
  -LisBeth.

  SvarSlet
 10. Å hvor det lyder hyggeligt. For de to store læste jeg som en gal: til morgenmaden, om eftermiddagen og om aftenen. Ingen af dem er blevet stærke læsere alligevel, men de har stort ordforråd og elsker historier. For min yngste bliver det til min sorg til mindre simpelthen fordi jeg nu har tre børn på meget forskellige aldre der skal allle mulige meget forskellige ting og derfor bliver tiden presset. F.eks. kan jeg ikke længere læse op om eftermiddagen for den lille fordi alle børn i huset får hyggemad samtidigt og de store og deres venner vil jo ikke høre bøger på hendes niveau og om morgen er det det samme for der vil vi gerne hygge os sammen allesammen. Tilgengæl får hun jo en masse andet ud af de andre ting vi gør sammen.

  SvarSlet
 11. Ja, hun får jo nok så meget andet med på vejen... Som nummer tre får man mange af livets vigtige oplysninger serveret på et sølvfad fordi der er så mange, der fortæller, snakker, diskuterer og spiller kloge overfor en ;o) Tro mig, jeg ved, hvad jeg snakker om! Jeg har jo også selv en nummer tre! Og a propos...
  Tak for dit fine indlæg om min idé med reflekserne på min "nummer tre´s handsker"!
  Hav en god dag!
  -LisBeth.

  SvarSlet
 12. Kære Lisbeth
  Du har så evigt ret. Det er både hyggeligt for den der læser og for (som regel) ungerne, der lytter på. Da nr 2 Harry Potter bog kom frem, fik jeg kun læst det første kapitel højt, før min søn listede den ud af hænderne på mig og satte sig i sin egen lille verden og råhyggede sig - det er mange år siden efterhånden.

  Det er trist for Michael med at han ikke kan få hentet bøger fra biblioteket til sin mp3. Jeg tager alt hvad jeg kan finde i udgaven mp3 og så får jeg læst alle mulige mærkelige bøger som jeg ALDRIG ville have læst som bog. Og min verden er blevet meget større.
  God weekend til dig Lisbeth og alle bloggere
  Hilsen Lone.g

  SvarSlet
 13. Hej Lone! Velkommen her som fast læser! Det er altid hyggeligt med endnu en... Men det minder mig også om, at det vist er ved at være nu, hvis jeg vil nå at stable en give away på benene i anledning af faste læser nr. 100...
  Jeg går lige i tænkeboks!
  God weekend til dig også!
  -LisBeth.

  SvarSlet
 14. Elsker at læse og lytte til lydbøger, lige for tiden bliver det mest til lydbøger af praktiske årsager, men jeg læser hver aften for mine piger, lige for tiden er den store på 6 og jeg igang med Harry Potter, elsker at fordybe mig i fantasiens verden, så meget at ingen andre kan komme i kontakt med mig, den store har allede proklameret at hun vil være forfatter og med al hendes fantasi skal hun nok også blive det.

  SvarSlet
 15. Hej Maja! Jeg kender godt det der fænomen med ikke at kunne komme i kontakt med den, der er i bogens magiske univers... Som f.eks. vores søn, Rasmus, hvis krop vi havde med på sommerferie til Sverige i 2007... Resten af ham var fraværende... Behøver jeg sige andet end Harry Potter ??? Det har vi tit grint af!
  God lørdag til dig!
  -LisBeth.

  SvarSlet
 16. Som forlægger må jeg bifalde et indlæg som dette. Det er dejligt at læse højt og blive læst højt for. Og det gælder for både børn og voksne ...

  SvarSlet
 17. Hej Claus! Det er jeg da rigtig glad for at høre! Lige præcis dine KLEMATIS-bøger har jeg altid haft et godt øje til! Jeg er altid faldet for de flotte og overskuelige opsætninger! De hvide sider i børnebøgerne med klare, farverige billeder på har virket indbydende!
  Tak for dem og for din hilsen!
  Fortsat god week-end.
  -LisBeth.

  SvarSlet
 18. Hvor lyder det altså hyggeligt. Jeg holder også rigtig meget af højtlæsning. Da jeg arbejde som pædagogmedhjælper var den bedste afslutning på en dag altid at sidde med de sidste 3-4 børn og hygge med en god bog.

  SvarSlet
 19. Hej Betina! Velkommen her som læser nummer 100! Jeg havde egentlig tænkt på at lave en lille give away i forbindelse med "Læser nummer 100", og jeg har da også noget i støbeskeen, men vupti... Så var det lige pludselig nu... Måske finder jeg lige pludselig på noget...Tak for din hilsen - og fortsat dejlig søndag!
  -LisBeth.

  SvarSlet

Hvor er det hyggeligt, at du læser med; jeg bliver altid glad for en hilsen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...